Consultancy betekenis

Binnen de zakelijke dienstverlening kom je vaak consultants tegen. Consultancy is het proces waarin expertise wordt verschaft aan een derde partij tegen een bepaalde vergoeding. Deze dienst kan zowel bestaan uit advies als de implementatie hiervan. Als consultant neem ik een onafhankelijk positie in waarbij ik mij focus op specifieke bedrijfstakken. Bij mijn zakelijke dienstverlening leg ik de focus op de strategie, de uitvoering en de operationele processen van het bedrijf. 

Wat is een consultant?

Als consultant richt ik mij op het geven van professioneel en deskundig advies. Een nadeel van consultancy is dat iedereen zich een consultant kan noemen. Omdat deze status onbeschermd is, geloof ik in verschillende eigenschappen die mij als consultant onderscheiden van andere beroepen. 

Consultancy biedt expertise die het bedrijf niet intern weet te bemachtigen. Hierdoor wordt een derde partij aangenomen om extra kennis in huis te halen voor een beperkte periode. Dit zorgt voor flexibiliteit doordat bedrijven geen extra mensen hoeven aan te nemen. Tijdens mijn consult opereer ik onafhankelijk en op een professionele manier met de klant. 

Ik vind het belangrijk dat consultants in staat zijn om een hoge kwaliteit van dienstverlening te leveren. Door de juiste hoeveelheid aan ervaring, kennis en vaardigheden ben ik in staat om projectmanagement van hoge kwaliteit te leveren. Dit wordt mogelijk gemaakt door het implementeren van professionele bedrijfsvoering. 

Welke activiteiten voer ik binnen consultancy uit?

Consultants houden zich voornamelijk bezig met de werkzaamheden voor klanten. Hierbij maken we onderscheidt tussen twee verschillende consultancy projecten. Het eerste project is een adviesproject. Dit consultancy project houdt zich voornamelijk bezig met het geven van advies aan de klant. Hier kan het gaan om diverse onderwerpen zoals strategie, proces optimalisatie en human resources. Adviesprojecten bestaan uit verschillende fasen:
    1. Voorbereiding: Tijdens deze fase wordt het project voorbereid. Dit wordt gedaan door het voeren van gesprekken en het opstellen van het beschikbare budget;
    2. Probleemdefinitie: In deze fase kijk ik samen met de klant wat het daadwerkelijke probleem is. Wanneer het probleem geïdentificeerd is, stellen we een plan van aanpak op waarbij we de nodige gegevens verzamelen;
    3. Dataverzameling: Met de informatie, die vergaard is in de probleemdefinitie, schets ik een beeld van de oorzaken die invloed hebben op het probleem. Deze informatie wordt verzameld aan de hand van desk research en field research;
    4. Analyse: Tijdens de laatste fase analyseren we de gegevens. Aan de hand hiervan kunnen we de hypothese bevestigen of verwerpen. Vervolgens wordt een op maat gemaakt advies volstrekt aan de klant.

Bij implementatieprojecten houd ik me bezig met het implementeren van nieuwe bedrijfsprocessen en het uitvoeren van strategieën. Deze projecten ontstaan wanneer een bedrijf heeft besloten dat ze een verandering willen doorvoeren. Binnen consultancy word mijn expertise gebruikt om de veranderingen zo goed mogelijk door te voeren. 

Hierbij controleer ik tussentijds of de strategie volgens de planning verloopt en of de behaalde resultaten op één lijn liggen met de verwachtingen. 

Hoe vul ik de rol van consultant in?

Consultancy bestaat uit een van de meest uiteenlopende expertises binnen zakelijke dienstverlening.  Hierdoor bestaat het uit consultants met diverse expertises. Dit aantal blijft toenemen en deze opereren in een groot aantal verschillende gebieden. Hierdoor is consultancy een erg breed begrip. Hieronder vind je welke consultant rollen ik vervul:
    1. Strategy consultant: deze consultants opereren op een hoog niveau. Hier wordt de focus gelegd op strategische onderwerpen waarbij de focus ligt op kwantitatieve vaardigheden en analyses;
    2. Operations consultant: binnen deze vorm van consultancy richt ik mij op het optimaliseren van de prestaties rondom bedrijfsvoering. Hier houdt ik me bezig met het verbeteren van de processen. Dit kan variëren van adviesprojecten tot implementatieprojecten.

Ben jij op zoek naar een consultant?

Een consultant biedt expertise die intern niet gevonden kan worden. Daarnaast beschikken bedrijven over een grotere mate van flexibiliteit wanneer ze een consultant inhuren. Door de juiste expertise en passie heb ik bij diverse grote klanten voor een succesvol verloop van de projecten gezorgd.

Wil jij ook deze flexibiliteit en expertise benutten binnen jouw organisatie? Neem dan contact op! Graag maak ik vrijblijvend kennis met je opdat we samen de situatie en mogelijkheden voor je organisatie kunnen bespreken.

de HelloFresh case Uitdaging / situatie Mijn opdrachtgever stond hier voor de grote uitdaging om in korte tijd s... Lees verder de Mediq case Mediq opende ten tijde van de opdracht een geheel nieuw distrubtie centrum. Hiervoor diende op k... Lees verder de PostNL case De opdrachtgever PostNL had diverse processen in pakketsorteercentra geoutsourced. Ten tijde van... Lees verder Just Eat Takeaway BV Voor deze opdrachtgever zijn een tweetal hoofdopdrachten gerealiseerd. 1: Situatie Uit ... Lees verder
Contact

Voor proces management consultancy en interim project management opdrachten op freelance / zzp basis:

T 0657399069
E info@hk-interim.nl